KEPUPUSAN FLORA DAN FAUNA PDF

Available in National Library (Singapore). Author: Wahida Abdullah., Length: 27 p.: Identifier: Tenggiling Diancam Kepupusan. Article (PDF Available) Antara kepelbagaian flora dan fauna yang unik di Malaysia termasuklah tenggiling. Go to Bing homepageSign My savesThere are no results for kepupusan flora dan fauna language enCheck your spelling kepupusan flora dan fauna try different.

Author: Gagal Digore
Country: Sweden
Language: English (Spanish)
Genre: Video
Published (Last): 1 February 2012
Pages: 64
PDF File Size: 14.78 Mb
ePub File Size: 13.37 Mb
ISBN: 238-7-18505-899-3
Downloads: 65082
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Tarn

Sebagai konklusinya, isu pemanasan global adalah isu dunia yang sedang hangat dibincangkan di dada akhbar haruslah di bendung dengan serta merta, sumbangan negara kita ke atas pemanasan global mungkin tidak seberapa namun, sebagai satu sumbangan global, negara kita juga perlu melaksanakan ikhtiar agar tidak menyumbang untuk memanaskan permukaan bumi ini.

Manusia akan menghidap pelbagai penyakit apabila selalu menghidu udara yang kotor. Pages with reference errors. Oxford Kepuousan Press, New York.

Kenderaa berdaftar digunakan dalam Malaysia semakin meningkat, ini juga bermaksud pencemara udara semakin meningkat dari semasa ke semasa di Malaysia. Gas ini memerangkap haba dan faunz suhu di bumi meningkat. Di Sabah, gajah ini kerap dijumpai di sekitar Sungai Kinabatangan. Langkah-langkah lain boleh juga dilakukan seperti penanaman hutan semula, kitar semula, kempen kesedaran dan penggunaan sumber tenaga yang mesra alam.

Kepupusan flora dan fauna – Wahida Abdullah – Google Books

Sayangilah dunia kerana hanya kita yang boleh merawat dunia. Istilah ” kehilangan habitat ” dan ” pengurangan habitat ” juga digunakan untuk erti yang lebih luas, termasuk kehilangan habitat fllra faktor-faktor lain seperti pencemaran air dan bunyi.

  FREE RCPOWERS PDF

Selain itu, pencemaran iepupusan akan menyebabkan hujan asid berlaku. Terdapat beberapa organisasi yang ingin menyelamatkan haiwan ini seperti Pusat Pemuliharaan Orang Utan Sepilok. Contoh-contoh penyakit adalah seperti kanser paru-paru, kanser hidung dan sebagainya. Lelaki berusia yang didedahkan kepada bunyi bising akan lebih ketara pengurangan sensitif pendengaran berbanding dengan sejawat yang tidak terdedah dengan bunyi bising walaupun perbezaan usia mereka tidak ketara.

Di samping itu, masyarakat akan didedahkan tentang kesan-kesan, punca-punca dan kepuousan mengatasi alam sekitar. Secara ringkasnya, apabila musnahnya sesebuah habitat, maka berkurangnya keupayaan muatan bagi tumbuh-tumbuhan, haiwan-haiwan, dan hidupan-hidupan lain yang menduduki habitat tersebut, maka bilangan hidupan-hidupan tersebut semakin berkurangan dan kian pupus. Oleh itu, kita perlu mengubahkan cara berfikir dan sikap kita sendiri dengan menyedari pencemaran udara akan mendatangkan banyak kesan-kesan negatif yang merosakkan alam.

8 Spesis Haiwan Yang Paling Terancam Di Malaysia

Tanaman seperti sayu-sayuran apabila terkena hujan asid, sayur-sayuran itu tidak lagi segar dan tidak dna dimakan lagi. Pelbagai bahan kimia buangan seperti sulfur dioksida dan nitrogen dioksida akan larut dengan wap air dan akan turun sebagai hujan asid.

Selain itu, tenuk turut kelihatan di kawasan selatan Kemboja dan Vietnam, namun masih tidak dapat disahkan. Dalam proses pembangunan industri juga boleh menyebabkan pencemaran bunyi.

Antaranya ialah pemanasan global, dimana suhu bumi kita meningkat akibat daripada peningkatan gas karbon dioksida diatmosfera.

Jika kilang tersebut terus melakukan kegiatan tersebut. Pilot Analysis of Global Ecosystems: Bunyi bising mampu menyebabkan tekanan, meningkatkan risiko kematian dengan menukar keseimbangan sensitif pengesanan dan mengelak pemangsa atau mangsa dan juga menganggu penggunaan bunyi mereka sebagai perhubungan terutama berkaitan dengan navigasi. Elakkan penggunaan dna seperti polisterena dan plastik. Kesimpulannya, pencemaran bumyi akan menberi kesan buruk kepada kehidupan manusia dan juga kehidupan haiwan.

  JERRY SADOWITZ CARDS ON THE TABLE PDF

Selain menimbulkan masalah pencemaran air akibat penggunaan secara intensif ini, rakyat Malaysia yang menggunakan penyembor serta operator mesin penyembur racun makhluk perosak fauns menghadapi risiko akibat pendedahan terutamanya melalui kulit, apabila menggunakan peralatan yang tidak sempurna untuk mencampurkan atau menyembur racun makhluk perosak. Decisions for the Earth: Justeru, menurut kajian ini, penukaran hutan kepada tanah pertanian ialah perubahan kegunaan tanah utama yang menyebabkan pembasmian hutan tropika.

Contohnya, hutan paya bakau muara Sungai Pulai, Johor ditebang untuk penternakan udang galah.

Masyarakat moden amat bergantung kepada pengangkutan bermotor seperti kereta, lori dan bus. Oleh itu, berwaspadalah dan pelihara kesihatan anda setiap waktu. Kenderaan motor membakar bahan api fosil untuk pergerakan yang menghasilkan asap-asap yang dapat mencemarkan udara. Contohnya, dalam Seksyen 23 menyatakan bahawa tiada sesiapapun kecuali jika kepupusah lesen, boleh mengeluarkan kebisingan dengan syarat yang ditentukan.

Jika dahulu, penyakit influenza hanya akan menyerang ketika di musim dingin di negara empat musim atau di musim hujan di Negara iklim tropikatetapi kini sudah mula menyerang tidak mengira musim lagi.

8 Spesis Haiwan Yang Paling Terancam Di Malaysia

Hal ini dapat di buktikan melalui perubahan iklim yang telah terjadi sejak tahun an telah menyebabkan ribu kematian setahun akibat peningkatan kejadian penyakit. Orang ramai juga tidak boleh melakukan aktiviti pembakaran dengan sesuka hati.

Disclaimer Privacy Advertisement Contact Us.