ANATOMIJA TIJELA PDF

anatomical position (An”ua-tom’u1-kal) uspravno tijelo stajalište sočima of its organs. anatomija (UA-nat’uo-ja) grana znanosti bavi strukturom tijela i. anatomija ljudskog tijela. 10 likes. Book. anatomija ljudskog tijela. Book. 10 people like this topic. Want to like this Page? Sign up for Facebook to get started.

Author: Bralrajas Gardasho
Country: Guinea-Bissau
Language: English (Spanish)
Genre: Medical
Published (Last): 18 June 2008
Pages: 370
PDF File Size: 8.69 Mb
ePub File Size: 17.75 Mb
ISBN: 769-7-52194-396-9
Downloads: 15673
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Dougami

Termini elevacija i depresija se odnose na kretanje iznad i ispod horizontale. Person International Edition, San Francisco.

Federecija Bosne i Hercegovine — Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Openstax college at Connexions. Anatomski termini pokreta Anatomija. Gray’s anatomy for students, 3rd Edition. Imenski prostori Stranica Razgovor.

Anatomska terminologija

Textbook of physical diagnosis: Commons ima datoteke na temu: Ova stranica je posljednji put izmijenjena na datum 30 wnatomija u Gray’s anatomy for students. Pristupljeno November 16, Prefiks hiper- se ponekad dodaje ispred normalnih granica, kao u hipermobililnosi zglobova ]], hiperfleksija iliu hiperekstenzija.

Balerinademonstrira anatmija fleksiju stopala. Na drugim projektima Wikimedia Commons. Motion na Wikimedia Commonsu. Depresija se odnosi se na kretanje u smjeru ispod horizontale, suprotno od uspona.

  JAN AXELSON USB PORT COMPLETE PDF

Anatomska terminologija – Wikipedia

Na drugim projektima Wikimedia Commons. U terminima anatomije, tijelo se dijeli na regije. Preuzeto iz ” https: Elevacija se odnosi na smjer prema gore. S Wikipedije, slobodne enciklopedije. Everzija je pokret tabana dalje od srednje ravni. Ova stranica je posljednji put izmijenjena na datum 8 novembar u U gornjem primjeru sinergisti za biceps mogu biti musculus brachioradialis i musculus brachialis.

Openstax college at Connexions. Preuzeto iz ” https: Naprimjer, depresijski pokret na automobilske pedale ili stajanje na prstima anwtomija mogu opisati kao plantarne fleksije.

Posterior and Anterior View iz izdanja od Adukcija zgloba se zove ulnarno odstupanje. Ova pozicija je ona u kojoj osoba stoji, rastavljenih nogu, s dlanovima naprijed i palacem okrenutim prema vani. Imenski prostori Stranica Razgovor. Nauka o kretanju je poznata kao kineziologija. Pokreti su klasificirani prema anatomskoj ravni.

Abdukcija and addukcija se odnose na pokrete koji pomjeraju strukturu od ili ka tijwla tijela.

Istezanje kuka ili pomjeranje ramena ruku ili unazad nogu. Commons ima datoteke na temu: Tiiela Henry Morrisove Human Anatomy. Stopalo je pes i pedalna regijaa tabani plantarna ili tabanska regija. Posteriorni i anteriorni izgled Parts of the Human Body: S Wikipedije, slobodne enciklopedije. Inverzija i everzija se odnose na pokrete koji naginju tabane od everzija ili prema inverzija centralnoj liniji tijela.

  CICHOWICZ TRUMPET FLOW STUDIES PDF

Tekst je dostupan pod slobodnom licencom Autorstvo-Dijeliti pod istim uvjetima ; mogu se primijeniti i dodatni uvjeti. Ovi standardi su usvojeni da bi se izbjegla zabuna. Kada se sjedi, koljena su savijena. Naprimjer, ekstenziju podlaktice obavlja triceps kao agonist i biceps kao antagonist koji kontrakcijom obavlja fleksiju u odnosu na isti zglob. Moore’s Clinically Oriented Anatomy.

Ljudsko tijelo – Wikipedia

Akcija ljuljanja je u toku teniskoh servisa je primjer circumdukcije. Termin anatomska varijacija se koristi za razlike u anatomskim strukturama koje se ne smatra kao bolest.

Iz tog razloga, koriste se dolje navedeni izrazi:. Pristupljeno November 16, Supinacija podlaktice nastaje kada se ona ili dlan tujela prema vani. Tekst je dostupan pod slobodnom licencom Autorstvo-Dijeliti pod istim uvjetima ; mogu se primijeniti i dodatni uvjeti.

Kada je brada suprotno grudi, glava je u fleksiji, a trup je u fleksiji kada se osoba naginje naprijed.